Γνωριμία

Καλωσορίσατε στο ιστολόγιο μου!

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το έργο, τις ποιητικές συλλογές, τις ιστορικές έρευνες και τα προς έκδοση βιβλία μου. Επίσης, θα αναρτώνται όλα τα σχετικά νέα και οι εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Η επικοινωνία μαζί σας και τα σχόλιά σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ionhrikos@yahoo.gr

 

Eργοβιογραφικό:

 

H Iωάννα Κόκλα γεννήθηκε και κατοικεί – μετά από πολλά χρόνια μετοίκησης στην Ελευσίνα – στην Λευκάδα. Είναι απόφοιτος Κοινωνική Λειτουργός, Εργοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικός. Ποιήματα και άρθρα της δημοσιεύονται ανελλιπώς από το 1980 έως και σήμερα, σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Έχει εκδώσει επτά ατομικές ποιητικές συλλογές: «Ανασασμός» (1983) εκδ. «Το Ελληνικό βιβλίο», «Διαστολή στό σήμερα» (1987) εκδ. «Το Ελληνικό βιβλίο», «Πανάρχαιο κοχύλι» (1993) εκδ. «Πάραλος», «Η κοινωνός ουσία του χρόνου» (2009) εκδ. «Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών-Δάειρα», «Το εν Ελευσίνι φως» (2009) εκδ. «Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών-Δάειρα», «Η αρχαία Κόρη των ερειπίων, η Σιβυλλική Ελευσίνα» (2016) εκδ. «λεξίτυπον» και «Δαδούχος της ιστορίας του φωτός» (2016) εκδ. «λεξίτυπον».

Συμμετέχει σε μια ομαδική ποιητική συλλογή με τίτλο «23 νέοι Ποιητές» (1983), και σε Ανθολογίες της Αθήνας και της Επαρχίας.

Το 1998, υπό την αιγίδα της «Αισχυλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελευσίνας», εξέδωσε την ιστορική μελέτη-έρευνα, με τίτλο «Ελευσίς – Θριάσιον, ονοματολογία – ετυμολογία».

Το 2012, από τις εκδόσεις «Δηώ», εξέδωσε την ιστορική μελέτη «Ο Μύθος, λόγος της αυγής», και τον Ιούλιο του 2015 το θεατρικό έργο «Να τ’ κρίνω ή να μην τ’ κρίνω;», από το «Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας».

Κατά τα έτη 1997, 1999, 2002, 2011 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 7ο , 8ο , 9ο και 10ο αντίστοιχα «Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας των Δήμων Αττικής», με θέματα σχετικά με την ιστορική πορεία της Ελευσίνος.

Συμμετείχε επίσης ως εισηγήτρια κατά τα έτη 2010, 2012 και 2014 στο 1ο , 2ο και 3ο  «Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού», με θέματα σχετικά με την πρωτογένεση των Αμφικτυονιών του Ελληνισμού και την ελληνική γλώσσα, όπως επίσης το έτος 2014 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», με θέμα «Δελφικόν Ιδεώδες – Θέσπιση Δελφιάδος».

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης και ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από την μουσικό κ. Μ. Στούπη.

Έχει βραβευτεί κατά καιρούς από φορείς και λογοτεχνικά σωματεία.

Το 1994 βραβεύτηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για την αντιπολεμική της συλλογή «Διαστολή στο σήμερα».

Το 1997 σε διαγωνισμό παραδοσιακής ποίησης έλαβε το 2ο Βραβείο από το «Πνευματικό Πρακτορείο Γιοχάνεσμπουργκ».

Το 1999 έτυχε τιμητικής διάκρισης στους «13ους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών» από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών».

Το 2007 απέσπασε το «Βραβείο Σαπφούς», για την συμμετοχή της σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού», με θέμα «Ειρήνη Πανανθρώπινο Αγαθό».

Tο 2008 έλαβε το 3ο Βραβείο σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα «Περιβάλλον-Φύση-Άνθρωπος», από το «τμήμα Γραμμάτων της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος», το «Κέντρο Πολιτισμού και βιβλίου Ν.Α. Ευρώπης» και τον «Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδος».

Tο έτος 2010 έλαβε το βραβείο της «Aμφικτύονος Κορίννης», στον Α΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα: «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακή Ιδέα, δύο διαχρονικοί πανάρχαιοι θεσμοί», από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Το έτος 2012 κατέκτησε το βραβείο «Θέσπις», στον Β΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού», με θέμα «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο! Επιτεύγματα – μήνυμα πολιτισμού και συνύπαρξης».

Το έτος 2014 έλαβε το βραβείο «Πλουτάρχου», στον Γ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα «Ο Λόγος ο Ελληνικός, Φως της Οικουμένης», από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Το έτος 2016 απέσπασε το 1ο  Βραβείο, σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα «Αρχαίο Ελληνικό Μεγαλείο», από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Και μόλις το ἐτος 2017 έλαβε το 2ο Βραβείο, σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα ελεύθερο, από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Αμφικτυονίας  Ελληνισμού», της «Εταιρείας Ιστορικών Συγγραφέων» και ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών Δάειρα», όπου κατά καιρούς έχει διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας.