Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διοργάνωσε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ», σε συνεργασία με την Αδελφότητα Βησσανιωτών Ηπείρου και το Ελληνικό Κέντρο Λόγου και Μουσικής «ΜΑΡΙ-ΓΑΙΑ», εκδήλωση με θέμα «Η μουσικότητα του Ελληνικού λόγου» προς τιμήν της μουσικού Μαρίας Στούπη*.

2_ioanna_kokla_EEL

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν και η συντοπίτισσά μας κα Ιωάννα Κόκλα, ποιήτρια-συγγραφέας και μέλος της ΕΕΛ. Μίλησαν ακόμη η κα Έφη Γιάνναρη, πιανίστρια, μουσικοπαιδαγωγός, η οποία διάβασε και το βιογραφικό της τιμώμενης Μαρίας Στούπη που δεν μπόρεσε για αντικειμενικούς λόγους να παραβρεθεί στην εκδήλωση (προβλήθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός της), η κα Λένα Μουραφέτη, καθηγήτρια πιάνου, ηχοθεραπεύτρια και η κα Αγγελική Κομποχόλη, φιλόλογος, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ακολούθησαν μουσικά ακούσματα από την κα Ιφιγένεια Κοβάνη, λυρική μεσόφωνο-πιανίστρια, και παραδοσιακό-πολυφωνικό τραγούδι από την κα Αυγερινή Γάτση, την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου και τον κ. Θεόδωρο Μέρμηγκα.

5_ioanna_kokla_EEL

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, αφού επισήμανε ότι είναι ελάχιστα τα μέλη της ΕΕΛ που προχωρούν αυτόβουλα σε μια ολοκληρωμένη διοργάνωση με ομιλητές, μουσικό πρόγραμμα, απαγγελία κλπ., ευχαρίστησε θερμά την Ιωάννα Κόκλα, αφού όπως πρόσθεσε στη συνέχεια «μέσα στα ελάχιστα αυτά άτομα που αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση είναι η κα Ιωάννα Κόκλα, ιδιαίτερα προσηλωμένη στην αρχαία μουσική παράδοση, η οποία παράγει έργο από καρδιάς αναζητώντας μέσα από την εταιρεία αυτή την ιστορική προβολή και προωθώντας τον αρχαίο πολιτισμό, τα αρχαία μουσικά όργανα, την ιστορία και την παράδοση…».

Η κα Ιωάννα Κόκλα μίλησε με θέμα «από τον χορό της τραγωδίας στο δημοτικό τραγούδι» (ακούστε την ομιλία της στο 11:00 του παρακάτω βίντεο).

* Η Μαρία Στούπη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ετελείωσε το Αρσάκειο Πατρών. Μετά το πέρας των σπουδών της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών πιάνου και αρμονίας μετέβη στη Βιέννη για περαιτέρω σπουδές. Έλαβε μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαζί με το σύζυγό της Χρήστο Νικολαΐδη, δίνοντας συναυλίες και διαλέξεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Δίδαξε πιάνο σε Ωδεία του Εθνικού, Ελληνικού, Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας Λευκάδας και Απολλωνείου Αθηνών.

Μελοποίησε πάνω από 50 Ορφικούς Ύμνους στο αρχαίο κείμενο, που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε από Έλληνα μουσικό. Περισυνέλεξε πολλά τραγούδια και χορούς της πατρίδας μας, τα οποία κατέγραψε άλλα στην τεχνική του πιάνου, άλλα για φωνή, άλλα για βιολί, άλλα για κλαρίνο. Μελοποίησε τραγούδια αρχαίων Ελλήνων Λυρικών και νέων Ελλήνων ποιητών. Αρθρογραφεί για την αρχαία Ελληνική μουσική και γράφει για το θέμα της μουσικής παιδείας σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 1998 ίδρυσε το μουσικό συγκρότημα «Ορφικοί», όπου και ακούστηκαν οι «Ορφικοί ύμνοι» σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τη ζωγραφική. (Πηγή: βιβλιονέτ).

http://www.kolivas.de/archives/307623

Στην εκδήλωση με θέμα την “Μουσικότητα του Ελληνικού Λόγου” συμμετείχε η Ιωάννα Κόκλα