Ετικέτες

, , , , , , , , ,

Το βίντεο της ξενάγησης:

Ανάρτηση στα «Λευκαδίτικα Νέα» 4/10/2019.

10_wilhelm_doerpfeld_gymnasium

Την Λευκάδα επισκέφτηκαν τρεις μαθητές του Γυμνασίου Wilhelm-Dörpfeld του Wuppertal που παρακολουθούν την τάξη των Αρχαίων Ελληνικών συνοδευόμενοι από το καθηγητή τους και τον επίτιμο πρόεδρο του σχολείου και πρόεδρο του Συλλόγου φίλων Β. Νταίρπφελντ κ. Peikert.

Αναλυτικά για την επίσκεψη η ανακοίνωση του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδριού Βίλχελμ Νταίρπφελντ:

«Θραύσματα: τα πολύτιμά μας

Η επίσκεψη του σχολείου Βίλχελμ Νταίρπφελντ του Βούπερταλ – Wilhelm Dörpfeld Gymnasium – στη Λευκάδα

Τρεις μαθητές από την τάξη των αρχαίων ελληνικών, ο Philipp, η Charlotte και η δική μας Βασιλική συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Winkelsen και τον επίτιμο πρόεδρο του σχολείου και πρόεδρο του Συλλόγου φίλων Β. Νταίρπφελντ κ. Peikert, επισκέφτηκαν το νησί μας μετά από πρόσκληση του Συλλόγου μας για να έρθουν σε επαφή με τις σχολικές κοινότητες στο Νυδρί και τη Λευκάδα για να συζητήσουν και διαμορφώσουν όλοι μαζί το πλαίσιο μιας συνεργασίας στο μέλλον.

Από αριστερά: η Βασιλική, ο κ. Winkelsen , ο κ. Peikert, η Charlotte , ο Philipp κρατώντας τα δώρα του Συλλόγου μας μπροστά στην κατασκευή μας με τις φωτογραφίες του γλυπτού.

Το Γυμνάσιο Β. Νταίρπφελντ είναι ένα από τα πιο σπουδαία ουμανιστικά σχολεία της Ευρώπης και ιδρύθηκε το 1592. Το 1938 είναι η χρονιά που δίνεται το όνομα του Β. Νταίρπφελντ στο σχολείο και μας συνδέει σήμερα όλους μέσα στο ωραίο άνοιγμα του χρόνου και της κοινωνίας εδώ στο Νυδρί και τη Λευκάδα.

Από αυτή τη χρονιά και η επιστολή προς το Γυμνάσιο που γράφει ο ίδιος ο αρχαιολόγος από τη Λευκάδα – τα αρχεία μας έστειλε το σχολείο, στα δύο χρόνια της αλληλογραφίας μας έχουν γίνει πολλές ανταλλαγές – κάνοντας έτσι ξανά ο χρόνος την ολική επαναφορά στο σημείο εκκίνησης: το νησί μας!
Ένα θραύσμα η μικρή αυτή αποστολή. Ένα θραύσμα και η τάξη τους των αρχαίων ελληνικών.

Η φωτογραφία της τάξης των αρχαίων ελληνικών που συνόδευε τον χαιρετισμό του σχολείου Β. Νταίρπφελντ στην τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακροπόλεως και υπάρχει ακόμη στον πίνακα των ανακοινώσεων στο Γυμνάσιο στο Νυδρί. Οι φιλοξενούμενοι χάρηκαν ιδιαίτερα όταν την είδαν. Ευχαριστούμε την κ. Λάζαρη γι’ αυτή την εκτίμηση.

Αποσπασμένο όμως από την αρραγή ενότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Γιατί το μικρό αυτό θραύσμα κλείνει το μέγιστο που είναι για τον κόσμο όλο τα αρχαία ελληνικά και φέρει τη δυναμική, τη σημασία και τη ζωή του όλου.

Μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα, ο Β. Νταίρπφελντ ενώνει τις δύο κοινότητες με το βιογραφικό του πάθους του για την αρχαιολογία και τη Λευκάδα – Ελλάδα.

Βούπερταλ: η γενέθλια πόλη, Νυδρί – Λευκάδα: ο τόπος της αιωνιότητας.

18 Σεπτεμβρίου 2019 η πρώτη συνάντηση στο σχολείο στο Νυδρί

Η διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Λάζαρη υποδέχεται τους καλεσμένους μας με τους 10 μαθητές από την τάξη των γερμανικών και την καθηγήτριά τους κ. Κωνσταντίνα Μπίζου, Συστάσεις, ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων, δώρων ένας μικρός μπουφές και φυσικά μάθημα αρχαίων ελληνικών από τον καθηγητή κ. Γιάννη Φραγκούλη ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των σχολείων για το μεγάλο αθλητικό γεγονός Run for History την περασμένη άνοιξη. Πρόσωπα και γεγονότα δημιουργούν τις καινούργιες εικόνες του παρελθόντος χρόνου.

Και η ιστορική διαδρομή Β. Νταίρπφελντ αποτυπωμένη στα μπλουζάκια από ωραίο δρομικό ύφασμα – το δώρο του Συλλόγου στους Γερμανούς, αλλά και τους Έλληνες μαθητές που έχει ενθουσιάσει μαθητές και καθηγητές- γίνεται ένας ωραίος, σταθερός πλέον δεσμός και μαθαίνουμε με χαρά, ότι όλο και περισσότερα παιδιά προετοιμάζονται γι’ αυτόν!

Στο λιμάνι ο διπλούς δρομέας μας τοποθετημένος πάνω σε μεγάλη κατασκευή από τον Σύλλογό μας εντυπωσιάζει και καλεί για συμμετοχή στην επόμενη παγκόσμια διαδρομή.

Η τάξη των γερμανικών του Γυμνασίου στο Νυδρί με την γερμανική ομάδα μπροστά από την αφίσα του Συλλόγου μας. Ο Φίλανδρος θα ανακοινώσει σύντομα τις πληροφορίες για τη νέα ιστορική διαδρομή Β. Νταίρπφελντ.

Έναν αιώνα μετά!

Με το καΐκι του νεαρού, ευπατρίδη καπετάνιου Χρήστου Γαζή για την ξενάγηση στην Αγία Κυριακή και τα άλλα νησιά.

110 χρόνια μετά, στο ίδιο σημείο που βρίσκει τα αναθήματα του Ιερού των Νυμφών στην Αγία Κυριακή, εμείς και τα σχολεία των δικών του πατρίδων είμαστε εκεί.

Με τις φωτογραφίες του ίδιου του αρχαιολόγου η ξενάγηση στο χώρο του ναΐσκου από τον Σύλλογό του και με τα σχετικά αποσπάσματα από το Alt Ithaka. Μια μαυρόασπρη αφήγηση από το 1908, με τα δικά του υλικά, τα κείμενα και τις φωτογραφίες του τυπωμένες σε μεγεθυμένες εικόνες σε μια γλυκιά, φωτεινή μέρα του φθινοπώρου.

(Nα καθιερωθεί αυτή η μικρή εκδρομή για τα σχολεία, θα είναι η πρόταση του Συλλόγου μας προς τους αρμόδιους.)

Τα αρχεία στο δρόμο, στην ζωντανή εξιστόρηση, στο ανοιχτό στις αισθήσεις και την φαντασία Μουσείο. (Από το αρχείο του αρχαιολόγου, πηγή: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα/DAI)

10_wilhelm_doerpfeld_gymnasium

Και μετά η συγκίνηση στον Τάφο, η ίδια περιγραφή πάντα του θανάτου, η ίδια αφήγηση μιας ταπεινής ταφής που άφησε το μελλοντικό της μεγάλο νόημα σε μας για πάντα και μιας μικρής κοινωνίας με δάκρυα στα μάτια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Sweet September λοιπόν

Γεμάτη φως και γλυκύτητα ήταν και εκείνη η μέρα του Σεπτέμβρη που πέρασε, με τη μελαγχολία στατική και βαριά για την οριστική πλέον απουσία του Νάνου Βαλαωρίτη εκεί στη Μαδουρή, μια ολιγόλεπτη απόβαση στο νησάκι και η αναφορά στον ίδιο και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (ευχαριστούμε τον φύλακα κ. Γιάννη Δάγλα για την άδεια).

Μετά οι ιστορίες εν πλω από τον Σκορπιό. Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους καθηγητές από το γυμνάσιο στο Νυδρί για την ωραία και γόνιμη επικοινωνία.

Και φυσικά την άλλη μέρα,

η επέλαση του ΕΠΑΛ – Επαγγελματικό Λύκειο Λευκάδας – και η ξενάγηση της κ. Ιωάννας Κόκλα.

Ο κ. Αναστάσιος Στάμου έχει ανατρέψει τους περιορισμούς της ξηρασίας που επιβάλλονται παγκοσμίως στην τεχνική εκπαίδευση. Τα παιδιά διδάσκονται την τοπική ιστορία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην γίνουν ένα φτηνό εξάρτημα στο παγκόσμιο κουρδιστήρι.
Η dream team του είναι εδώ μαζί μας στην εκδρομή μέχρι τον Λευκάτα. Μαζί με τα παιδιά οι καθηγήτριες κ. Αγγελική Μπαζίνα, αγγλική φιλολογία και η κ. Σπυριδούλα Σολδάτου, οικονομολόγος παρούσες με συγκινητική προθυμία και επιθυμία – δύο συστατικά που μας εμψυχώνουν.

Για τον Νταίρπφελντ η έκπληξη και η επιθυμία έρχονται συνήθως από αλλού, όπως συμβαίνει με τους μεγάλους αιρετικούς. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

εινοσίφυλλον / αριπρεπές

Μην αφήνεις το ρήμα και τις λέξεις επιμένει η Ιωάννα (κ. Κόκλα)

η Ιστορία σου είναι μεγάλη και σε μια στροφή εκεί στο Νήριτον στις 19 Σεπτεμβρίου2019 πάνω από την μοιραία για τον αρχαιολόγο πεδιάδα του Νυδριού αισθανθήκαμε, χάρη στην άψογη και συγκινητική της ξενάγηση, τα μεγάλα και θαυμαστά που μας συνδέουν με τις χιλιετίες πίσω μας.
Στίχοι, λέξεις, τοπωνύμια, δάση, δέντρα, πεδιάδες, ο Δημοσάρης που ρέει ακόμη στον Δήμο της Ιθάκης, οι Σκάροι και τα σκαριά των πλοίων από τα ξύλα του ομηρικού βουνού, το μικρό αρχιπέλαγος μπροστά μας. Το έπος και τα επιχειρήματα του Νταίρπφελντ, η ομηρική τοπογραφία στην κυριολεξία επί τόπου.

Η ξενάγησή της εντυπωσίασε κυρίως τους Γερμανούς καλεσμένους μας που συνεχώς έθεταν ερωτήσεις και όπως μας διαβεβαίωσαν, ένας θαυμαστός κόσμος άρχισε να ανοίγεται μπροστά τους.

Ο λιμήν του Φόρκυνος / revisited

Εύμαιος συβώτης

Τα τοπία αφηγούνται και τα μπλουζάκια της ιστορικής διαδρομής εξηγούν…

Με την ίδια ξεναγό και πάντα με φωτογραφίες αρχείων από τον Σύλλογο στα Σύβοτα και οι απαραίτητες συνδέσεις με την χοιροσπηλιά του Εύμαιου.

Και εδώ οι πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές στα αντίστοιχα μέρη του έπους, αλλά και η ετυμολογία των τοπωνυμίων συγκινούν και εκπλήσσουν.

Η ίδια αφήγηση και στο Ακρωτήρι που έλαμπε και εκείνη τη μέρα:

Εκατηβόλος Απόλλων / Λευκάτας Απόλλων / λευκή πέτρη

Οι λυρικές προσφωνήσεις του Θεού και του βράχου στο έπος και οι ερμηνείες που συνεχίζει να μας δίνει η ξεναγός του πάθους και της συγκίνησης ολοκληρώνουν τον πρώτο αυτό κύκλο περιήγησης. Της οφείλουμε πραγματικά αυτή την ακτινοβόλο μέρα.

Στον Λευκάτα, εκεί όπου έγινε η έγινε η έναρξη της ιστορικής διαδρομής W. Dörpfeld. – Run for History

Και με τις φωτογραφίες του ξανά η αφήγηση της Ιστορίας….(Από το αρχείο του αρχαιολόγου Πηγή: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα/DAI)

Πολλές ευχαριστίες και στο κ. Κώστα Πατρίκιο, τον καπετάνιο των ωραίων ταξιδιών και ευγενικών αισθημάτων που κάλυψε με φωτογραφίες και βίντεο την εκδρομή μας.

18_wilhelm_doerpfeld_gymnasium

Η ομάδα μας!

Στο προϊστορικό Νεκροταφείο στο Στενό

Ευχαριστούμε πολύ την αρχαιολόγο κ. Βαρβάρα Γκιζά για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις ανασκαφές και το Μουσείο. Με προθυμία απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις μας και μας έδωσε τον χρόνο και τις πληροφορίες για να καταλάβουμε πολλές σπουδαίες πτυχές αυτής της σημαντικής προϊστορίας μας.

Η αρχαιολόγος κ. Βαρβάρα Γκιζά, δεύτερη από αριστερά

Από δεξιά: η κ. Ιωάννα Παπαλεξοπούλου η πολύτιμη φίλη μας που ανέλαβε με προθυμία σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις αυτής της φιλοξενίας, ο κ. Norbert Peikert, o κ. Tristan Winkelsen, ο Διομήδης Ζάκκας, η Charlotte, o Philipp, η κ. Ιωάννα Κόκλα, η αρχαιολόγος κ. Βαρβάρβα Γκιζά και η γλυκιά Βασιλική.

Αλλά και την αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου όχι απλώς διευθύντρια, αλλά ψυχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων μας, η οποία έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο στην Λευκάδα Η κ. Βικάτου μας βοήθησε για την ξενάγηση στο Στενό και το Μουσείο. Θεωρούμε μέγιστη τιμή τα συγχαρητήρια που μας έδωσε για το έργο του Συλλόγου μας και ελπίζουμε να προχωρήσουμε σύντομα στις μελλοντικές επαφές και σε μια ουσιαστική συνεργασία κυρίως για το Μουσείο Β. Νταίρπφελντ στο Νυδρί, όπως ήδη έχουμε με την ίδια μιλήσει.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκάδα

Στον επάνω όροφο μας περίμεναν:

η Λαμίσκα, η Δαμαλίς, η Καλλιδίκα, ο Μέλαντας, η Κλεοκράτεια, η Χαρίκλεια, ο Διονύσιος, ο Μιλήσιος, ο Πελείας, η Πιθάκα, ο Στίλπων , η Σωστράτα, η Ευφρονίς…

H εργασία του Λυκείου στις επιτύμβιες στήλες είναι εντυπωσιακή!

Φίλες και φίλοι χιλιετιών, ονόματα σε επιτύμβιες στήλες της αρχαίας Λευκάδας που μας παρουσίασαν μαθήτριες και μαθητές σε ωραία κάδρα από την ομάδα του επαγγελματικού Λυκείου η οποία έχε κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στην ετυμολογία των ονομάτων.

Συγχαρητήρια κ. Στάμου!

Οι επιτύμβιες στήλες με την ετυμολογική ανάλυση σε κάδρα. Ο κ. Στάμου εξηγεί.

Και κάτω οι επιτύμβιες στήλες με τα οικεία πλέον ονόματα και η κ. Γκιζά πάλι επί τω έργω σε μια ωραία ξενάγηση.

Ωδή για τον Νταίρπφελντ

Ο πιο ωραίος επίλογος αυτής της ημέρας ήταν μια έκπληξη ποιητική! Η Ωδή για τον Β. Νταίρπφελντ που έγραψε η κ. Κόκλα και μας διάβασε στην ομώνυμη αίθουσα με τα ευρήματα του αρχαιολόγου.

Η κ. Κόκλα διαβάζοντας την Ωδή στον Νταίρπφελντ, ένα ποίημα γεμάτο συγκίνηση και ενθουσιασμό το οποίο θα μεταφραστεί στα γερμανικά.

«Ἴθμα – ἴθμα», χνάρι το χνάρι,
μας οδήγησες στην «εὐδείελον» πατρίδα γαία
της Ομηρικής Ιθάκης-Λευκάδος».

Δώρα ξανά!

Αναμνηστικά του Γυμνασίου Β. Νταίρπφελντ για εμάς σχεδιασμένα από τους μαθητές του σχολείου.

Ψυχή / Anima

Εκτός από τον νεαρό καπετάνιο Χρήστο Γαζή ο οποίος πρoσέφερε δωρεάν την εκδρομή μας στα νησιά και την Αγία Κυριακή και τον καπετάνιο Στέλιο Βερύκιο ο οποίος επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην όλη διοργάνωση, τα τρία αδέρφια ο Δημήτρης, η Έφη, ο Μάκης και η μητέρα τους Κασσιανή από την οικογένεια του Χαρίλαου Παξινού, προσέφεραν ολόκληρο το αρκετά μεγάλο κόστος διαμονής της γερμανικής αποστολής στο φιλόξενο ξενοδοχείο τους πάνω στην αμμουδιά, τιμώντας, όπως οι ίδιοι μας είπαν, το έργο του Συλλόγου και συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στις σημαντικές δράσεις του. Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι από αυτή την προσφορά.

Θερμές ευχαριστίες ξανά στην φίλη μας κ. Ιωάννα Παπαλεξοπούλου, πρώην μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα, η οποία υπήρξε πολύτιμη ήδη από την άφιξη των φιλοξενουμένων στο αεροδρόμιο στην υποδοχή, τη διερμηνεία, την γενικότερη φιλοξενία.

Αλλά και στα μέλη μας κ. Ανθούλα Σολδάτου, και κ. Νίκο Γαζή οι οποίοι καθάρισαν και ευπρέπισαν τον χώρο στην Αγία Κυριακή. Τον γλύπτη κ. Risola ο οποίος επιμελήθηκε τον τάφο από τα προβλήματα του χρόνου και της υγρασίας (απαγόρευσαν δια ροπάλου τις φωτογραφίες!).

Στην μικρή Κατερίνα Κατωπόδη για τα ωραία χειροποίητα γλυκά της που έφτιαξαν ισχυρές φιλίες…στην μητέρα της Μαρία και τον Χρήστο, στον Νίκο Βερύκιο.

Είμαστε πολλοί υπερήφανοι για τα μέλη και τους φίλους μας, για τις μεγάλες χειρονομίες των σπουδαίων αυτών ταπεινών ανθρώπων που στηρίζουν στην κυριολεξία τον κόσμο μας.

Μια συνάντηση που ήταν ουσιαστικά η έναρξη μιας γόνιμης επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για όλα κυρίως τα σχέδια του Συλλόγου, η οποία άρχισε με το πρώτο αυτό

Welcome/Willkommen

που έσπασε την τουριστική κούραση και ανία του και έγινε ανοικτό, ουσιαστικό παίρνοντας πίσω τις παλιές του χειρονομίες και τα ιδανικά του χαμόγελα

και έκλεισε με ένα πολλά υποσχόμενο

Auf wiedersehen!

Για τον Σύλλογό μας,
Ελένη Βερυκίου»

http://www.kolivas.de/archives/356940